Kökssoffa i ett modernt kök, passar det i vår nutid?

Kökssoffans historia.
Historiskt i Sverige så har kökssoffor förutom att nyttjas som sittmöbel i köket även ofta använts som säng av inneboende eller hushållspersonal exempelvis pigor, hembiträden mm. Förvaringsutrymmet inuti soffan kunde då också användas för hembiträdets personliga föremål. Sofforna var ofta tillverkade i allmogestil av lokala hantverkare. Ryggen på soffan är ofta dekorativ och det är nedlagt snickarglädje för att soffan skall ge ett fint uttryck passande övriga delar i köket.

Storlekar på kökssoffan.
Ofta är soffan en två eller tresitssoffa med ett helt lock och förvaring inuti soffan.

Att ligga på sofflocket…..
Uttrycket Att ligga på sofflocket betyder troligtvis som det låter, dvs en stunds avkoppling från dagens arbetssysslor och även i vår nutid kan en kökssoffa komma till användning för även detta ändamål.

Nutid.
I vår nutid så har efterfrågan på kökssoffor ökat och den kan ses i många moderna kök numera. Kökssoffan får i många köp en central plats som största sittmöbel i köket. Klädd sittdyna gör soffan bekvämare att spendera tid i sittandes. Fördelen med en kökssoffa med lock och förvaring inuti är att det ger en stor praktiks betydelse då en betydande volym kan förvaras inuti soffan.
Träsitsen på soffan är ett lock som enkelt fälls upp. Locket sitter fast med gångjärn i soffans bakre regel.

Kökssoffa, köpa begagnat eller nytillverkat?
Det finns ett relativt stort utbud av begagnade kökssoffor som säljs via exempelvis blocket och andra köpsidor på nätet. Nytillverkade kökssoffor säljs också från möbelbutiken och via näthandel. Nytillverkade kökssoffor som säljs idag är ofta vita och svarta för att matcha in i moderna köksinteriörer.