Behöver man verkligen stryka och vilken betydelse har strykbrädan egentligen?

Du har säkert hört talas om det populära rådet: “Stryk dina kläder innan du bär dem.” Det är en fras som används ofta, men som inte betyder så mycket för de flesta. De flesta av oss har aldrig behövt stryka något i vårt liv och äger inte ens en strykbräda! Men när jag först flyttade ut på egen hand lärde jag mig snabbt hur viktigt det är att stryka (eller åtminstone pressa) sina kläder innan man bär dem. Hemligheten är inte så mycket att de kommer att se bättre ut efter att ha blivit pressade – även om de kommer att se renare och snyggare ut – utan snarare att de kommer att hålla längre utan att skadas av upprepade tvättar med tiden.

Behöver du verkligen stryka?

Det finns dock mer i historien än bara strykning. Även om det kan vara frestande att hoppa över detta steg och bara dyka rakt in i tvätt av kläderna, bör du veta att det finns andra sätt att hålla dem snygga.

Tryckning är ett utmärkt sätt att få kläderna att hålla längre. Det kan också bidra till att förhindra att tyget bleknar eller slits med tiden. Men om du vill att dina plagg ska imponera på alla runt omkring dig (eller åtminstone se till att de inte bleknar) är strykning förmodligen det bästa alternativet för dig!

Vad kan du inte stryka?

Det finns en del saker som du inte kan stryka. Du kan inte stryka plast, papper, läder, silke eller ull. Du kan inte heller stryka polyester. Eller nylon. Eller gummi.

Fördelar med att stryka.

Om du stryker dina kläder kan de hålla längre. Kläderna ser bättre ut och håller längre om du stryker veck och sömmar.

Att stryka kan vara ett bra sätt att koppla av efter en lång dag på jobbet eller i skolan, eller om du känner dig stressad av andra saker i livet. Det är också ett enkelt sätt att imponera på människor runt omkring dig J.

Hur ofta ska du stryka?

Du bör stryka dina kläder varje dag. Det är en bra vana eftersom det håller kläderna snygga och gör att de håller längre. Du kan också sträcka dina kläder genom att hänga dem på en galge och sedan dra i varje sida av kragen för att göra den bredare så att den lättare går över huvudet när du tar på den senare.

Vilken sida av tyget är rätt sida att stryka på?

Du kanske har hört att du ska stryka på rätt sida av tyget och det stämmer. Den högra sidan är den som har mer struktur, eftersom den har vävts på ett sådant sätt att fibrerna framträder. Fel sida har å andra sidan mindre textur eftersom den inte är en del av mönstret utan snarare en del av själva vävstolen där alla trådar vävdes samman.

Den högra sidan brukar också kallas “ansikte” eller “visa” i sytermer. Den kan identifieras genom att hålla upp båda sidorna mot ett fönster så att du kan se vilken som ser mer ut som ett tyg än en trådhög (detta kommer att vara mycket tydligt).

Vikten av en strykbräda

En stabil strykbräda är nyckeln till ett lyckat resultat, du hittar flera att välja mellan med olika utseende på Rörets hemsida här. Strykning kanske inte alltid den roligaste aktiviteten men att investera i en bra strykbräda och veta hur man använder den på rätt sätt kan göra hela skillnaden, lycka till!