Hur du planerar dina aktieköp och försäljningar på ett lämpligt sätt

Det är få investerare som lyckas genom att slumpmässigt välja aktier. Det är viktigt att du har gjort upp en plan och väljer aktier som har positiva framtidsutsikter, och det är först då som du kan förvänta dig att tjäna pengar på aktier. För utmärkta tips kring aktier är det bara att fortsätta att läsa.

Är du även på jakt efter ännu fler aktietips som kan ta dig från nybörjare till äkta expert? Då är det läge att besöka Aktieskola där du kan läsa allt och lite till om hur du tar dina första steg in i aktievärlden.

Ta strategiska beslut

Som vi nämnde ovan finns det ingenting som är viktigare än att ha en plan innan du kastar dig in i aktiemarknaden. Vad planen ska gå ut på är att skriva ner hur många aktier du vill köpa, vilka sorters aktier du vill satsa på och när du vill köpa samt sälja. Om du har riktlinjer, villkor och regler som du bestämmer dig för att följa är risken mindre att du begår misstag. Med en plan stoppar du dig själv från att impulsköpa, och du tar då helt enkelt bättre beslut.

Det är till största delen endast nybörjare som köper och säljer lite slumpmässigt – någonting som leder till stora förluster. Expertinvesterarna ser till så att de tänker igenom alla sina köp och försäljningar noga, och just därför får de fantastiska resultat.

Hur ska planen se ut?

Med detta sagt, hur kan en högkvalitativ plan se ut? Bestäm dig exempelvis för att du ska köpa 10 olika aktier som alla ska befinna sig inom olika sektorer och regioner. Särskilt utdelningsaktier som är stabila kan vara värda att kika närmare på. Villkoren som du måste förhålla dig till kan även vara att du aldrig ska sälja – eller att du i alla fall ska vänta några år innan du säljer.

Bestäm dock inte bara när du ska sälja, utan också när det är en god idé att köpa. Kanske köper du en ny aktie varannan månad och kanske består dessa av både svenska samt utländska aktier för en bra balans.